Neurocafé is een ongedwongen avond, voor en door neurodivergente mensen. Je bepaalt zelf wat je wil doen: meedoen aan het programma, gezellig kletsen, een spelletje spelen en/of creatief aan de slag. Je kan vrij in- en uitlopen en wisselen van activiteit en bent nergens toe verplicht.
Donderdag 20 februari
19.00 uur inloop
19.30 uur welkomstwoord/uitleg van organisator
19.45 uur start programma
22.00 uur sluiting
Je mag de hele avond vrij in- en uitlopen
Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig
Consumpties moet je betalen met pin
Neurocafé is vooral gericht op mensen van 15-35 jaar, maar je bent ook welkom als je niet helemaal in deze leeftijdscategorie valt.
Via de tuin kan je met een lift naar het café en de concertzaal. Er is geen rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig. Voor de dichtstbijzijnde rolstoeltoegankelijke toiletten en andere toegankelijkheidsinformatie, klik hier.
Om te voorkomen dat mensen tijdens Neurocafé ziek worden, vragen we je thuis te blijven als je verkouden of ziek bent. Wij zorgen ervoor dat de ruimte wordt geventileerd: de deur naar het café en de deur naar de achtertuin staan open.
Om 19.45 begint het creatieve en inhoudelijke programma, samengevoegd in de vorm van een workshop. In deze workshop deelt Maartje één van haar favoriete dingen aan neurodivergent zijn: de connectie met andere neurodivergente mensen! Op een creative manier gaan we aan de slag met onze eigen special interests om een groot gezamenlijk kunstwerk te maken. Je hoeft je hiervoor niet van tevoren aan te melden en je hoeft ook geen eigen materialen mee te nemen. Twijfel je of je eigenlijk wel een special interest hebt? Dat maakt niet uit: ook dan mag je gewoon meedoen.
Neurodivergent is een verzamelwoord voor allemaal manieren waarop je hersenen anders kunnen werken dan gemiddeld of dan de maatschappij van je verwacht. Voorbeelden van neurodivergentie zijn adhd, autisme, dyslexie, een angststoornis en/of hoogbegaafdheid. Je hoeft geen medische diagnose hebben om naar Neurocafé te komen: iedereen is welkom.
Neurocafé is georganiseerd voor en door neurodivergente mensen. Bij de afgelopen edities zijn er steeds ongeveer 30-40 mensen aanwezig geweest. We houden allemaal rekening met elkaar, maar je wordt niet gezien als cliënt. Je mag jezelf zijn, er zijn geen speciale verwachtingen van hoe je je moet gedragen (zolang je elkaar maar respectvol behandelt). Als je alleen even wil komen kijken, maar geen behoefte hebt om met anderen te praten, is dat ook oké. We zorgen voor gedempt licht, er staat geen muziek aan en er is een ontprikkelruimte, waar je je tussendoor kan terugtrekken. Je kan ook even in de tuin gaan zitten om tot rust te komen. Er zijn stimtoys beschikbaar en we moedigen je ook aan je eigen stimtoys en/of knuffel mee te nemen als je dat fijn vindt (maar dat hoeft dus zeker niet). Bang dat je de enige bent die dat doet? Dat hoeft niet. Organisator Marije heeft altijd haar knuffel Schaapje bij zich en er is ook altijd een aantal bezoekers met hun eigen stimtoys/knuffel. Voor wie graag nieuwe mensen wil leren kennen, maar het moeilijk vindt om een gesprek op gang te brengen, liggen kaartjes klaar met gespreksvragen.
Tijdens Neurocafé is er een fotograaf aanwezig. Waarom? Foto’s helpen bij het zichtbaar maken van Neurocafé en de neurodivergente gemeenschap, omdat we een beeld geven van hoe de Neurocaféavonden verlopen en laten zien dat wij er ook bij horen. Ook kunnen we met de foto’s aan de gemeente laten zien dat er draagvlak is voor het Neurocafé, waardoor de kans groter is dat we dit kunnen blijven organiseren. Als je niet (herkenbaar) op de foto wil, is dat heel begrijpelijk! Je kan dan een rood lint om doen, deze liggen klaar bij de ingang van het café. Zo weet de fotograaf dat jij niet in beeld wil komen. Een selectie van de foto’s is terug te vinden op het Instagramaccount van Neurocafé.
Zodra je Astrant hebt gevonden, kan je via de voordeur naar binnen. Dan loop je de rechter trap op naar boven. Links tegenover je zijn de wc’s en tegenover de wc’s kan je een klein trapje op om je jas op te hangen. Rechts van de wc’s is het café. Voordat je het café inloopt, kan je een naamsticker opplakken en eventueel een rood lint omdoen, als je niet op de foto wil. Daarna kan je rustig ergens gaan zitten. Er zijn verschillende tafels: een tafel met knutselspullen, een tafel met spelletjes en tafels met gesprekskaartjes. Verspreid over de tafels liggen stimtoys: die mag je lenen voor de avond. Aan de bar kan je een drankje bestellen: je moet dan pinnen; contant betalen is geen optie. Om half 8 heet Marije iedereen welkom en legt ze kort uit wat het programma is. Daarna bepaal je zelf wat je wil doen, hoe lang je dat wil doen en hoe lang je blijft. Als je vragen of opmerkingen hebt, mag je die altijd stellen aan Marije of aan Dalida (de beheerder/barvrouw).
Zou jij iets anders willen zien of wil je zelf een keer het programma verzorgen? Spreek Marije aan tijdens de avond of stuur haar een mailtje naar marije@vantkruijs.com. Je kan ook altijd een berichtje achterlaten op het Instagramaccount van Neurocafé.
Artikel met organisator Marije in de Ede Stad, juni 2023