Do 5 Oktober

Neurocafé: ontmoet mensen die jou begrijpen

  • Donderdag 5 Oktober
  • 19:00
  • Neurodivergent

Het vervolg op de geslaagde eerste editie van het Neurocafé!


Zou je graag nieuwe mensen willen leren kennen, maar word je al zenuwachtig bij het idee dat je een avondje moet stappen op het museumplein? Ben je na een half uur al doodmoe van de herrie of weet je niet goed hoe je een gesprek moet beginnen met iemand?

Dan ben je van harte welkom bij het Neurocafé in Astrant! Wij zorgen voor een gezellige plek waar we rekening houden met wat jij nodig hebt om een leuke avond buiten de deur te hebben. Neurodivergent is een verzamelterm voor allemaal verschillende manieren waarop je hersenen anders dan gemiddeld werken (bijvoorbeeld bij autisme, ADHD of een angststoornis). Een medische diagnose is niet nodig. Als jij je herkent in de beschrijving hierboven, ben je van harte welkom.

Met neurodivergentie wordt in reguliere uitgaansgelegenheden vaak geen rekening gehouden. De toegang is gratis en deze avond wordt georganiseerd door neurodivergente mensen. Het is niet nodig je aan te melden, je kan gewoon naar binnen lopen, ergens tussen 19.00 en 22.00 uur. Er is een fotograaf aanwezig tussen 20.00 en 21.00 uur en er zijn verschillende sprekers tussen 19.30 en 21.15 uur.

Meer weten over hoe de avond verloopt? Lees hieronder verder. Geloof je het verder wel, zo veel tekst? Dan kan je wat hieronder staat gerust skippen en op de avond zelf kijken hoe het allemaal gaat.

Wij hebben aan deze dingen gedacht:

– Er is geen achtergrondmuziek.

– Neem je knuffel, fidgetkubus of bijtketting mee als dat je helpt je meer op je gemak te voelen.

– Pak een naamsticker en schrijf je naam erop en wat je speciale interesses zijn, over welke onderwerpen je zou willen praten of geef het aan als je liever niet wil praten, maar gewoon wil rondkijken.

– Ga tussendoor even het café uit als je tot rust moet komen, maar nog niet naar huis wil. Je kan een rustig plekje vinden in de tuin, bij de garderobe (het trapje op vanaf het café) of in de zaal (links van de toiletten en het café).

Hoe ziet de avond eruit?

19:00 uur – inloop
19:15 – 19:30 uur – welkom: Marije legt uit hoe de avond gaat verlopen, bij wie bezoekers terechtkunnen met vragen en kondigt de volgende Neurocafédatum aan.
19:30 – 22.00 uur
Vanaf dit moment zijn er verschillende tafels waar je kan gaan zitten:

– tafel om kennis te maken met andere aanwezigen en gezellig te praten. Te herkennen aan het bordje ‘ontmoetingstafel’.

– tafel om creatief bezig te gaan. Te herkennen aan het bordje ‘knutseltafel’ en de knutselspullen die er liggen. Wij zorgen dat er wol, haaknaalden, breinaalden, papier en kleurpotloden zijn. Voel je vrij je eigen knutselproject mee te nemen!

– tafel om een spelletje te spelen. Te herkennen aan het bordje ‘spelletjestafel’ en de spelletjes die er liggen.
Voel je vrij om op ieder moment van tafel te wisselen.

Je mag op ieder moment tussen 19.00 en 22.00 uur binnen komen bij het Neurocafé of weer naar huis gaan.

Ervaringsdeskundigen

Jelle, autist en trouwe vrijwilliger bij Astrant, heeft aangegeven neurodivergente jongeren te willen helpen, door zijn eigen ervaringen als autist te delen. Hij vertelt je graag op welke manieren hij omgaat met het kiezen en uitvoeren van taken (dit heet ook wel ‘executieve functie’) in het huishouden en op zijn werk, bijvoorbeeld de routines die hij heeft ontwikkeld om het dagelijks leven minder energie te laten kosten.
Ook Judith en Hazar, die activistisch betrokken zijn bij hun rechten als neurodivergente mensen, zijn aanwezig om jullie vragen te beantwoorden. Judith en Hazar maken beide onderdeel uit van het collectief Feminists Against Ableism (FAA) en geven eerst een korte toelichting op wat FAA inhoudt, waarna ze uitleggen hoe neurodivergente mensen structureel worden benadeeld door de maatschappij en hoe ze daar in hun eigen leven mee omgaan.

Als je vragen hebt voor Jelle, Judith en Hazar, kan je die van tevoren e-mailen naar Marije (marije@vantkruijs.com), die de vragen bundelt en deelt met de sprekers, zodat zij zich kunnen voorbereiden. Als je van tevoren geen vragen instuurt, maar op de avond zelf wel vragen hebt, kan je die ook tijdens het Neurocafé zelf stellen.

Jelle, Judith en Hazar krijgen hun eigen hoekje in het café; dit wordt duidelijk aangekondigd tijdens het welkom dat begint om 19.15 uur. Van 19.30 – 20.15 kan je met al je vragen terecht bij Judith en Hazar; van 20.30 – 21.15 is Jelle aan het woord. Het is niet verplicht bij deze onderdelen aan te sluiten; je kan er ook voor kiezen gezellig te kletsen, knutselen of een spelletje te spelen.

Avondeten

Net als bij de eerste keer, is er voorafgaand aan het Neurocafé voor tien mensen plek om mee te eten in Astrant, tussen 18 en 19 uur. De catering wordt dit keer verzorgd door Owais Vega. Je kan je hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar marije@vantkruijs.com. Je moet je uiterlijk op 1 oktober hebben aangemeld. Als je je hebt aangemeld, maar daarna blijkt dat je toch niet kan, kan je je weer afmelden.

Praktische informatie

Donderdag 5 oktober
19.00 – 22.00 uur
Astrant, Kuiperplein 31 Ede
Het café is door de voordeur, de trap op en dan naar rechts.
Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.
Het café is rolstoeltoegankelijk via de lift in de tuin. Hier kan je meer vinden over de toegankelijkheid van Astrant.
De bar is geopend. Je moet met pin betalen.

Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar marije@vantkruijs.com

 

Lees hieronder het artikel dat in Ede Stad verscheen over het Neurocafé, met onze organisator Marije. Het premiumartikel is hier te vinden.

Up-to-date
blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.