Do 14 December

Neurocafé: ontmoet mensen die jou begrijpen

  • Donderdag 14 December
  • 19:00
  • Neurodivergent


Zou je graag nieuwe mensen willen leren kennen, maar word je al zenuwachtig bij het idee dat je een avondje moet stappen op het museumplein? Ben je na een half uur al doodmoe van de herrie of weet je niet goed hoe je een gesprek moet beginnen met iemand?

Dan ben je van harte welkom bij het Neurocafé in Astrant! Wij zorgen voor een gezellige plek waar we rekening houden met wat jij nodig hebt om een leuke avond buiten de deur te hebben. Neurodivergent is een verzamelterm voor allemaal verschillende manieren waarop je hersenen anders dan gemiddeld werken (bijvoorbeeld bij autisme, ADHD of een angststoornis). Een medische diagnose is niet nodig. Als jij je herkent in de beschrijving hierboven, ben je van harte welkom.

Met neurodivergentie wordt in reguliere uitgaansgelegenheden vaak geen rekening gehouden. De toegang is gratis en deze avond wordt georganiseerd door neurodivergente mensen. Het is niet nodig je aan te melden, je kan gewoon naar binnen lopen, ergens tussen 19.00 en 22.00 uur. 

Meer weten over hoe de avond verloopt? Lees hieronder verder. Geloof je het verder wel, zo veel tekst? Dan kan je wat hieronder staat gerust skippen en op de avond zelf kijken hoe het allemaal gaat.

Wij hebben aan deze dingen gedacht:

– Er is geen achtergrondmuziek.

– Neem je knuffel, fidgetkubus of bijtketting mee als dat je helpt je meer op je gemak te voelen.

– Pak een naamsticker en schrijf je naam erop en wat je speciale interesses zijn, over welke onderwerpen je zou willen praten of geef het aan als je liever niet wil praten, maar gewoon wil rondkijken.

– Ga tussendoor even het café uit als je tot rust moet komen, maar nog niet naar huis wil. Je kan een rustig plekje vinden in de tuin, bij de garderobe (het trapje op vanaf het café) of in de zaal (links van de toiletten en het café).

Hoe ziet de avond eruit?

19:00 uur – inloop
19:30 uur – welkom: Marije legt uit hoe de avond gaat verlopen en bij wie bezoekers terechtkunnen met vragen.
19:45 – 22.00 uur
Vanaf dit moment zijn er verschillende plekken waar je kan gaan zitten:

– tafel om kennis te maken met andere aanwezigen en gezellig te praten. Te herkennen aan het bordje ‘ontmoetingstafel’.

– tafel om creatief bezig te gaan. Te herkennen aan het bordje ‘knutseltafel’ en de knutselspullen die er liggen. Wij zorgen dat er wol, haaknaalden, breinaalden, papier en kleurpotloden zijn. Voel je vrij je eigen knutselproject mee te nemen!

– tafel om een spelletje te spelen. Te herkennen aan het bordje ‘spelletjestafel’ en de spelletjes die er liggen.
Voel je vrij om op ieder moment van tafel te wisselen.

– het podium bij het raam. Om 19:45 uur komt Niels vertellen over hoe hij omgaat met zijn DCD (Developmental Coordination Disorder, in het Nederlands: coördinatie-ontwikkelingsstoornis). Wil je daar meer over weten? Sluit dan gezellig aan. 

Je mag op ieder moment tussen 19.00 en 22.00 uur binnen komen bij het Neurocafé of weer naar huis gaan.

Fotograaf
Er is een fotograaf aanwezig tijdens het Neurocafé. Waarom? Door foto’s te maken en online te delen, kunnen we mogelijke nieuwe bezoekers aantrekken, omdat we een beeld geven van hoe de Neurocaféavonden verlopen. Ook kunnen we met de foto’s aan de gemeente laten zien dat er draagvlak is voor het Neurocafé, waardoor de kans groter is dat we dit in 2024 en verder kunnen blijven organiseren. Het gaat er vooral om dat er enkele sfeerbeelden worden gemaakt; dus geen close-ups of portretfoto’s. Als je niet (herkenbaar) op de foto wil, is dat heel begrijpelijk! Je kan ervoor kiezen even in een andere ruimte te gaan zitten of je kan bij de bar een rode sticker halen om op je kleren te plakken. Zo weet de fotograaf dat jij niet in beeld wil komen.
Sta je wel op de foto? Alle foto’s die worden gemaakt, worden gedeeld op de Facebookpagina van Astrant.
Is er nog onduidelijkheid? Stuur dan een berichtje naar Marije (marije@vantkruijs.com).

Avondeten
Vind je het fijn en gezellig om voordat het Neurocafé begint alvast in Astrant te komen avondeten? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar marije@vantkruijs.com en zet in de onderwerpregel ‘Avondeten Neurocafé’. Er is een beperkt aantal plekken, daarom is het belangrijk dat je je van tevoren aanmeldt. Als het je op de dag zelf toch niet lukt om te komen eten, dan kan je je weer afmelden. We beginnen om 18:15 met de maaltijd, die wordt verzorgd door Owais Vega. Mee eten is gratis. We eten gezellig samen met de koks.

 

Donderdag 14 december
19.00 – 22.00 uur
Astrant, Kuiperplein 31 Ede
Het café is door de voordeur, de trap op en dan naar rechts.
Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.
Het café is rolstoeltoegankelijk via de lift in de tuin. Hier kan je meer vinden over de toegankelijkheid van Astrant.
De bar is geopend. Je moet met pin betalen.

Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar marije@vantkruijs.com

Lees hieronder het artikel dat in Ede Stad verscheen over het Neurocafé, met onze organisator Marije. Het premiumartikel is hier te vinden.

Up-to-date
blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.