Wo 28 Augustus

Neurocafé: ontmoet mensen die jou begrijpen (Heideweekeditie)

  • Woensdag 28 Augustus
  • 19:00
  • Neurodivergent

Lijkt het je leuk om de Heideweek mee te maken, maar is het feestgedruis je iets te veel van het goede? Ben je na een half uur al doodmoe van de herrie of weet je niet goed hoe je een gesprek moet beginnen met iemand?

 

Dan ben je van harte welkom bij het Neurocafé in Astrant! Wij zorgen voor een gezellige plek waar we rekening houden met wat jij nodig hebt om een leuke avond buiten de deur te hebben. Als je je herkent in bovenstaande, is de kans groot dat jij neurodivergent bent. Neurodivergent is een verzamelterm voor allemaal verschillende manieren waarop je hersenen anders dan gemiddeld werken (bijvoorbeeld bij autisme, ADHD of een angststoornis). Een medische diagnose is niet nodig. Als jij je herkent in de beschrijving hierboven, ben je van harte welkom.

Met neurodivergentie wordt in reguliere uitgaansgelegenheden vaak geen rekening gehouden. De toegang is gratis en deze avond wordt georganiseerd door neurodivergente mensen. Het is niet nodig je aan te melden, je kan gewoon naar binnen lopen, ergens tussen 19.00 en 22.00 uur. 

Meer weten over hoe de avond verloopt? Lees hieronder verder. Geloof je het verder wel, zo veel tekst? Dan kan je wat hieronder staat gerust skippen en op de avond zelf kijken hoe het allemaal gaat.

Opzet van de avond

Wij hebben aan deze dingen gedacht:

– Er is geen achtergrondmuziek.

– Neem je knuffel, fidgetkubus of bijtketting mee als dat je helpt je meer op je gemak te voelen.

– Pak een naamsticker en schrijf je naam erop en wat je speciale interesses zijn, over welke onderwerpen je zou willen praten of geef het aan als je liever niet wil praten, maar gewoon wil rondkijken.

– Ga tussendoor even het café uit als je tot rust moet komen, maar nog niet naar huis wil. Je kan een rustig plekje vinden in de tuin, bij de garderobe (het trapje op vanaf het café) of in de zaal beneden (direct links nadat je de trap afloopt).

Er zijn verschillende plekken waar je kan gaan zitten:

– tafel om kennis te maken met andere aanwezigen en gezellig te praten. Te herkennen aan het bordje ‘ontmoetingstafel’.

– tafel om creatief bezig te gaan. Te herkennen aan het bordje ‘knutseltafel’ en de knutselspullen die er liggen. Wij zorgen dat er wol, haaknaalden, breinaalden, papier en kleurpotloden zijn. Neem ook vooral je eigen knutselproject mee, als je je daar comfortabel bij voelt!

– tafel om een spelletje te spelen. Te herkennen aan het bordje ‘spelletjestafel’ en de spelletjes die er liggen.

– andere tafels zonder spullen erop. Je kan ook altijd een spelletje of iets anders pakken om naar deze tafels mee te nemen als je daar fijner zit.

Je mag op ieder moment tussen 19.00 en 22.00 uur binnen komen bij het Neurocafé of weer naar huis gaan en je mag op ieder moment dat je wil van tafel wisselen.

Programma

Inhoudelijk:
Deze avond is Willie aanwezig, die zelf op het autismespectrum zit. Hij vertelt over zijn passies: videogames maken en neurodiversiteit. Het is zijn droom om met neurodiversiteitsexperts een serious game te maken voor de emancipatie van divergente mensen. Mensen met belangstelling, waaronder divergenten en neurodiversiteitsexperts, zijn welkom om met hem in gesprek te gaan.
Creatief:
Lijkt het je leuk te leren weven?
Daan leert je de basis technieken waarmee jij een unieke mug rug (onderzetter) kan weven. Je hoeft geen eigen materiaal mee te nemen.

Fotograaf

Er is een fotograaf aanwezig tijdens het Neurocafé. Waarom? Door foto’s te maken en online te delen, kunnen we mogelijke nieuwe bezoekers aantrekken, omdat we een beeld geven van hoe de Neurocaféavonden verlopen. Ook kunnen we met de foto’s aan de gemeente laten zien dat er draagvlak is voor het Neurocafé, waardoor de kans groter is dat we dit in 2024 en verder kunnen blijven organiseren. Als je niet (herkenbaar) op de foto wil, is dat heel begrijpelijk! Je kan ervoor kiezen even in een andere ruimte te gaan zitten of je kan bij de ingang een sticker halen om op je kleren te plakken. Zo weet de fotograaf dat jij niet in beeld wil komen.
Sta je wel op de foto? Alle foto’s die worden gemaakt, worden gedeeld op de Facebookpagina van Astrant.

Sta je op de foto staat terwijl je dat niet wil of heb je hier verder vragen over? Stuur dan gerust een berichtje naar Marije (marije@vantkruijs.com).

Anders dan vorig jaar

In 2023 kon je van tevoren aanschuiven voor een avondmaaltijd. Dit is in 2024 niet meer het geval, onder andere vanwege de onduidelijkheid die nog bestaat over het budget. Daarnaast is het bargedeelte van het café verbouwd. Hieronder is een foto te zien van hoe het bargedeelte er nu uitziet.

Foto van het café bij Astrant. Rechts is de ingang van de zaal in beeld. Links is een bar te zien van hout, met een paar krukken om op te zitten. Achter de bar is een zwart hok te zien, met muren tot aan het plafond. (Achter deze muren is de keuken weggewerkt)

Praktische informatie

Woensdag 28 augustus
19.00 – 22.00 uur
Astrant, Kuiperplein 31 Ede
Het café is door de voordeur, de trap op en dan naar rechts.
Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.
Het café is rolstoeltoegankelijk via de lift in de tuin. Hier kan je meer vinden over de toegankelijkheid van Astrant.
De bar is geopend. Je moet met pin betalen.

Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar marije@vantkruijs.com

Lees hieronder het artikel dat in Ede Stad verscheen over het Neurocafé, met onze organisator Marije. Het premiumartikel is hier te vinden.

Up-to-date
blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.