Zou je graag nieuwe mensen willen leren kennen, maar word je al zenuwachtig bij het idee dat je een avondje moet stappen op het museumplein? Ben je na een half uur al doodmoe van de herrie of weet je niet goed hoe je een gesprek moet beginnen met iemand?
Dan ben je van harte welkom bij het Neurocafé in Astrant! Wij zorgen voor een gezellige plek waar we rekening houden met wat jij nodig hebt om een leuke avond buiten de deur te hebben. Als je je herkent in bovenstaande, is de kans groot dat jij neurodivergent bent. Neurodivergent is een verzamelterm voor allemaal verschillende manieren waarop je hersenen anders dan gemiddeld werken (bijvoorbeeld bij autisme, ADHD of een angststoornis). Een medische diagnose is niet nodig. Als jij je herkent in de beschrijving hierboven, ben je van harte welkom.
Met neurodivergentie wordt in reguliere uitgaansgelegenheden vaak geen rekening gehouden. De toegang is gratis en deze avond wordt georganiseerd door neurodivergente mensen. Het is niet nodig je aan te melden, je kan gewoon naar binnen lopen, ergens tussen 19.00 en 22.00 uur.
Meer weten over hoe de avond verloopt? Lees hieronder verder. Geloof je het verder wel, zo veel tekst? Dan kan je wat hieronder staat gerust skippen en op de avond zelf kijken hoe het allemaal gaat.
– Er is geen achtergrondmuziek.
– Neem je knuffel, fidgetkubus of bijtketting mee als dat je helpt je meer op je gemak te voelen.
– Pak een naamsticker en schrijf je naam erop en wat je speciale interesses zijn, over welke onderwerpen je zou willen praten of geef het aan als je liever niet wil praten, maar gewoon wil rondkijken.
– Ga tussendoor even het café uit als je tot rust moet komen, maar nog niet naar huis wil. Je kan een rustig plekje vinden in de tuin, bij de garderobe (het trapje op vanaf het café) of in de zaal beneden (direct links nadat je de trap afloopt).
– tafel om kennis te maken met andere aanwezigen en gezellig te praten. Te herkennen aan het bordje ‘ontmoetingstafel’.
– tafel om creatief bezig te gaan. Te herkennen aan het bordje ‘knutseltafel’ en de knutselspullen die er liggen. Wij zorgen dat er wol, haaknaalden, breinaalden, kruissteekborduurmaterialen, papier en kleurpotloden zijn. Neem ook vooral je eigen knutselproject mee, als je je daar comfortabel bij voelt!
– tafel om een spelletje te spelen. Te herkennen aan het bordje ‘spelletjestafel’ en de spelletjes die er liggen.
– andere tafels zonder spullen erop. Je kan ook altijd een spelletje of iets anders pakken om naar deze tafels mee te nemen als je daar fijner zit.
Je mag op ieder moment tussen 19.00 en 22.00 uur binnen komen bij het Neurocafé of weer naar huis gaan en je mag op ieder moment dat je wil van tafel wisselen.
Dit keer deelt Demi haar ervaringen over hoe ze overspannen is geraakt, hoe ze daarmee is omgegaan en welke stappen ze heeft gezet om weer vooruitgang te kunnen boeken. Verder komt Coco je laten zien hoe je een tegeltje kan beschilderen: tof als decoratie voor op je kamer of misschien wel als persoonlijk cadeautje voor een vriend. Je hoeft geen eigen materialen mee te nemen. Je kan bij een van deze twee onderdelen aansluiten (of bij allebei), maar het is niet verplicht.
Er is een fotograaf aanwezig tijdens het Neurocafé. Waarom? Door foto’s te maken en online te delen, kunnen we mogelijke nieuwe bezoekers aantrekken, omdat we een beeld geven van hoe de Neurocaféavonden verlopen. Ook kunnen we met de foto’s aan de gemeente laten zien dat er draagvlak is voor het Neurocafé, waardoor de kans groter is dat we dit in 2024 en verder kunnen blijven organiseren. Als je niet (herkenbaar) op de foto wil, is dat heel begrijpelijk! Je kan ervoor kiezen even in een andere ruimte te gaan zitten of je kan bij de ingang een sticker halen om op je kleren te plakken. Zo weet de fotograaf dat jij niet in beeld wil komen.
Sta je wel op de foto? Alle foto’s die worden gemaakt, worden gedeeld op de Facebookpagina van Astrant.
Sta je op de foto staat terwijl je dat niet wil of heb je hier verder vragen over? Stuur dan gerust een berichtje naar Marije (marije@vantkruijs.com).
Donderdag 3 oktober
19.00 – 22.00 uur
Astrant, Kuiperplein 31 Ede
De doelgroep is neurodivergente jongeren in de leeftijd van 16-35 jaar. Je hoeft geen medische diagnose te hebben: als je je herkent in bovenstaande, ben je neurodivergent genoeg.
Het café is door de voordeur, de trap op en dan naar rechts.
Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.
Het café is rolstoeltoegankelijk via de lift in de tuin. Hier kan je meer vinden over de toegankelijkheid van Astrant.
De bar is geopend. Je moet met pin betalen.
Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar marije@vantkruijs.com.
Lees het artikel dat bij Red Pers verscheen over het Neurocafé, waarin organisator Marije en verschillende bezoekers zijn geïnterviewd, hier: https://redpers.nl/2024/06/12/rumoer-en-schatergelach-ook-het-neurocafe-is-gewoon-een-cafe/